muis in de keuken

Als er iets is wat veel mensen, en dan met name vrouwen, met afschuw vervult, is het wel een keuken waar zo nu en dan, of vaak, muizen rondscharrelen. Veel mensen vinden muizen niet alleen enge beesten, maar nog erger is dat ze een gevaar zijn voor de hygiëne en de gezondheid van jou en je medebewoners. De keutels van muizen laten bijvoorbeeld veel ziektekiemen achter, die slecht zijn voor de gezondheid.

muis keukenHeb je in jouw woning met muizen in je keuken te maken of ben je bang dat jij, net als de buren, hiermee te maken krijgt? Dan ben je niet de enige. Gemiddeld heeft in Nederland maar liefst een kwart van de bevolking te maken met muizenoverlast.

Hoor je bij deze groep, dan is in actie komen een must. Hoor je niet bij deze 25 procent, dan is het slim om preventief in te grijpen. Gelukkig zijn er meerdere uitstekende methoden en trucs om muizen uit je keuken te weren. In dit artikel lees je de drie beste tips om dit te doen en je keuken muisvrij te houden. Doe er je voordeel mee en geniet ook volop van een keuken waarin muizen geen kans krijgen!

1. Berg je etenswaren goed op & houd de keuken goed schoon

De beste tip die we je kunnen geven om muizen op afstand te houden uit je keuken, is om het eten in de keuken goed op te bergen. Koekjes, brood en andere etenswaren kun je het beste goed afsluiten in metalen of kunststof dozen en verpakkingen. Zorg ervoor dat je met name zoete etenswaren luchtdicht kunt wegbergen. Muizen gaan namelijk op lekkere geuren af. Doordat je zoetigheid en eten goed afsluit, is de kans een stuk kleiner dat muizen eten in de keuken op het spoor komen. Verder is het cruciaal om de keuken altijd goed schoon te houden. Zorg dat er geen etensresten op de vloer of het aanrechtblad blijven liggen.

muizen keuken2. Stop kieren en naden goed dicht

Een tweede manier om een muizenplaag te voorkomen in je keuken is door naden en kieren in je woning goed dicht te stoppen. Muizen komen namelijk vooral via deze weg je woning binnen. Als je naden en kiertjes in huis goed dicht stopt, geef je muizen geen kans om naar binnen te komen. En dat scheelt je een hoop ellende en narigheid!

3. Gebruik muizenvallen om muizen aan te pakken

Ten slotte kun je muizen uit je keuken houden, door – op meerdere plekken in je huis – muizenvallen nee te zetten. Doe dit alleen als je een vermoeden hebt of zeker weet dat je muizen in je woning hebt. Is dat niet het geval, dan is het plaatsen van muizenvallen natuurlijk volstrekt zinloos, of je moet kiezen voor varianten die je verdoken voor lange tijd kan opstellen zoals deze.

Zet de muizenvallen ook op plekken neer waar huisgenoten er geen last van hebben. Zeker als je kinderen hebt, is het slim om de vallen op plekken te plaatsen waar je kids niet bij kunnen komen. Doe er een stukje kaas of ander lokvoer in en je bent snel van de muizenoverlast af!