pasta koken

Pasta wordt wereldwijd door veel mensen gegeten en het is dan ook een erg populair gerecht. Pasta wordt op diverse manieren bereid. In de ene regio wat vaker op een andere manier dan in de andere regio. Ook thuis koken mensen vaak pasta, maar een vraag die vaak naar voren komt is hoe je pasta eigenlijk perfect kunt koken. Een perfect gekookte pasta is niet te hard, niet te zacht en zo ideaal in het gerecht – al dente zoals ze het in Italië noemen. Hieronder lees je meer over hoekje pasta perfect kookt.

mix van pastaHoud alles van te voren gereed

Wanneer je pasta gaat koken is het belangrijk dat je alles alvorens je echt begint gereed hebt. Zorg sowieso van te voren dat je alle ingrediënten in huis hebt voor de soort pasta die je wilt maken. Het in huis halen van een ruime voorraad is een aanrader zodat je niet halverwege ineens kampt met te weinig ingrediënten. Vervolgens is het slim alles klaar te zetten. Het komt immers nog best wel eens voor dat men tijdens het koken een bepaald iets even niet meer kan vinden, waardoor dit ingrediënt iets te laat wordt toegevoegd. Dit kan alweer invloed hebben op het uiteindelijke eindresultaat.

simpel pastareceptDe juiste tijd en volgorde

Het is belangrijk dat je de pasta lang genoeg, maar ook niet te lang kookt. Daarnaast is het belangrijk te weten op welke volgorde je alles gaat doen. Zorg dat je als je 100 gram pasta hebt ongeveer 1 liter water hebt. Bij 200 gram pasta is dit dus 2 liter water. Doe het water in de pan en voeg vervolgens de pasta toe. Zet het fornuis nu aan en wacht tot het watert begint te koken. Wanneer je de eerste bubbels in het watert ziet voeg je zout toe. Het zout dient voldoende te zijn. Zorg er dus voor dat je niet te weinig zout toevoegt.

Het is optioneel om een aantal druppels olijfolie toe te voegen, maar als de pasta in voldoende water gekookt wordt is dit niet noodzakelijk. Roer de pasta met regelmaat. Zorg daarnaast ook dat er zich op de pan geen deksel bevindt. Indien het om verse pasta gaat is 2 minuten koken vaak al ruim voldoende. Het is een aanrader om terwijl de pasta kookt regelmatig te proeven of deze al gaar is na 2 minuten. Probeer minimaal iedere minuut een keer te proeven en zet het vuur uit wanneer je pasta perfect is.

Saus en extra’s

Het is belangrijk dat je ook de saus of andere extra’s op tijd maakt en toevoegt. Veel mensen vinden het prettig werken om de saus te maken terwijl de pasta wordt gemaakt. Dit kan handig zijn, maar zorg er wel voor dat je niet de pasta vergeet terwijl je met de saus bezig bent. Indien je kaas wilt toevoegen aan de pasta zodat deze smelt (zeer populair bij de meeste vegetarische pastarecepten!), dan is het slim dit zo snel mogelijk te doen nadat je de pasta hebt opgeschept op het bord. Dit doe je uiteraard wel pas nadat de saus er dus aan is toegevoegd.