Spaghettipompoen

Hoe je spaghettipompoen kiest

Kies een spaghettipompoen die zwaar is vanwege zijn formaat en vrij is van vlekken of zachte plekken. Hoe geler het is, hoe rijper het is. Hoewel dit technisch gezien is geclassificeerd als een winterpompoen, met een seizoen dat zich uitstrekt over herfst en winter, zul je deze pompoen waarschijnlijk het hele jaar door kunnen vinden vanwege zijn groeiende populariteit. En hoewel het bijna algemeen bekend staat als spaghettipompoen, hoor je het misschien ook wel ‘groentespaghetti’, ‘noedelpompoen’ of ‘groente merg’ genoemd.

Hoe spaghettipompoen te koken

Er zijn een paar manieren om de pompoen te koken, maar je moet hem eerst goed klaarmaken. En als je ooit spaghettipompoen hebt gemaakt, heb je het waarschijnlijk verkeerd gedaan. Snijd horizontaal in plaats van in de lengte te snijden (hamburgerstijl). Je krijgt langere spaghettibandjes. Schep dan gewoon de zaadjes en smurrie eruit en laat het dikke gele vruchtvlees intact. Prik ten slotte met een vork in de buitenkant van de pompoen om de hitte te helpen doordringen in de pompoen, waardoor het koken gelijkmatiger en sneller wordt. Kook het vervolgens. Er zijn veel manieren waarop je spaghettipompoen kunt bereiden.

Mijn favoriete methode is het bakken, waardoor de natuurlijke zoetheid van de pompoen naar voren komt. Om spaghettipompoen snel te koken, kun je hem ook in de magnetron bereiden. Hier zijn een paar eenvoudige methoden:

Bakken:
Leg de schijven op een licht ingevette plaat en besprenkel ze met een beetje olijfolie over de binnenkant van de schijven. Bak 45 minuten, of totdat de strengen gemakkelijk uit elkaar kunnen trekken van de pompoen wanneer ze met een vork worden geharkt.

spaghettipompoen receptIn de oven:
Je kan de spaghettipompoen ook gewoon in de oven garen. Dit duurt wat langer, maar zorgt voor een heerlijk gegaarde pompoen die perfect past met een lekkere saus. De foto’s bij dit bericht horen bij dit spaghettipompoen-recept dat in de oven gemaakt werd!

Koken:
dompel de schijven onder in kokend water tot ze gaar zijn, ongeveer 20 tot 30 minuten. Hoewel iets sneller, verlies je met deze methode meer in water oplosbare vitamines.

Magnetron:
plaats schijven op een magnetronbestendige schaal en vul de schaal met ongeveer 2,5 cm water. Magnetron op hoog gedurende 10 minuten, of totdat de strengen gemakkelijk uit elkaar kunnen trekken van de pompoen, de stukken na 5 minuten omdraaien.

Crock-Pot:
Plop de hele pompoen in een crock-pot, prik er gaatjes in met een vork, dek af met ongeveer 2 kopjes water en zet 6 tot 8 uur op laag. Snijd open, verwijder zaadjes en hark de spaghetti eruit. Laat de pompoen na het koken net genoeg afkoelen om aan te raken en hark dan voorzichtig met een vork aan de binnenkant om de spaghettibandjes los te maken.

Hoe spaghettipompoen te bewaren

Ongekookte spaghettipompoen die op een koele en droge plaats wordt bewaard, kan tot 3 maanden goed blijven. Eenmaal gesneden, bewaar in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Je kunt ook overgebleven gekookte spaghettipompoen invriezen. Verdeel de “noedels” gewoon in boterhamzakjes, pers de lucht eruit en vries in. Ontdooi een paar porties op kamertemperatuur als je klaar bent om te serveren.

Hier zijn enkele belangrijke stoffen die er onder andere in te vinden zijn:

vitamine C18% ADH van vitamine C:
een in water oplosbare vitamine die werkt als een antioxidant om te vechten tegen mogelijk schadelijke vrije radicalen (moleculen met niet-gedeelde elektronen die rondzweven en grote schade aanrichten) en een belangrijke cofactor bij de collageensynthese.

16% ADH van vitamine B6 (pyridoxine):
een in water oplosbare vitamine die achter de schermen werkt als een co-enzym bij veel belangrijke reacties in uw lichaam, waaronder eiwitmetabolisme en vorming van rode bloedcellen, naast talloze andere functies.

6% ADH van ijzer:
een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, de eiwitten die rode bloedcellen vormen en zuurstof door het lichaam transporteren. Dit is een niet-heem-bron, wat betekent dat het niet van een dier komt. Het wordt niet zo goed opgenomen als heemijzer.