water drinken

Hydrateren is voor iedereen belangrijk, en niet alleen voor sporters. Je lichaam bestaat namelijk voor de helft uit water. Wist je dat je zelfs vocht verliest als je uitademt? Het is dus erg belangrijk om veel te drinken. Dat klinkt natuurlijk een stuk makkelijker dan dat het is. Wij verzamelen voor jou 6 tips om meer water te drinken.

Waarom moet je zoveel water per dag drinken?

Je hebt het vast al eens gehoord, je moet eens wat meer water drinken. Voor mensen die nooit dorst hebben kan dit best nog wel eens moeilijk zijn, al helemaal als je de hele dag druk bezig bent. Voordat we beginnen met de tips, eerst nog even waarom je lichaam water nodig heeft:

  • Om te ademen
  • Je huid mooi te houden
  • Lichaamstemperatuur te regelen
  • Je bloeddruk goed te houden
  • Om voedingsstoffen in je darmen op te nemen
  • Om voedingsstoffen uit je lichaam te transporteren

Per dag verlies je ongeveer 1.5 tot wel 2 liter water. Die gaat via ontlasting, zweten, urine en soms borstvoeding. Om onze waterbalans weer goed te krijgen moeten we het aan blijven vullen en daarom anderhalve liter vocht per dag drinken.

Begin de dag met een glas water

Wanneer je een nacht slaap hebt gehad, heeft je lichaam een paar uur niks van vocht binnengekregen. Wel is je lichaam vocht kwijt door bijvoorbeeld zweten. Drink wanneer je wakker wordt een glas water, wanneer je gewend bent aan het drinken van water, probeer dan eens twee of drie glazen te nemen.

Drink een glas water bij het eten/ stel vaste tijden in

Ook op vaste tijden kun je water drinken, probeer dit te doen tijdens bijvoorbeeld de maaltijd. Als het goed is, eet je drie keer per dag. Ontbijt, lunch en diner. Wanneer je standaard een glas water neer zet en af en toe een slok neemt dan zul je zien dat dit ook automatisme wordt. Probeer je glas wel altijd leeg te drinken.

water met een smaakjeGeef het water een smaakje

Wanneer je veel water drinkt, dan snappen we dat water gaat vervelen. Voeg eens een smaakje toe aan je water. Je kunt kiezen voor limonadesiroop, maar daar zit meestal veel suiker in. Het is daarom verstandig om vers fruit toe te voegen denk aan: aardbeien, limoen of citroen. Maar ook groente is prima en erg lekker. Wat dacht je van bijvoorbeeld: komkommer of wortel? Maar ook kruiden zoals rozemarijn of munt is erg lekker. Er zijn super veel combinaties en variaties die je zou kunnen proberen.

Het kan ook een heel stuk exotischer door gebruik te maken van een kruideninfusie. Volgens Elke van Theesnob.be kan je bijvoorbeeld kiezen voor een kruidenthee als brandnetel of rozenbottel, en dan krijg je buiten smaak en water zelfs geen cafeïne of andere middelen binnen. Lekker, gezond én een echte motivator om meer water te gaan drinken voor mensen die niet zo graag water drinken!

Houd bij hoeveel je drinkt

Wanneer je 1,5 liter wilt drinken, dan is het slim om bij te houden wat je drinkt. Denk aan bijvoorbeeld flesjes water van een halve liter, wanneer je er drie drinkt, heb je al snel 1,5 liter. Wanneer je een flesje leeg hebt, zet je een streepje, zo kun je namelijk precies zien wat je binnen hebt gekregen. Superhandig toch? Probeer ook eens een flesje extra te doen, zo kom je snel aan twee liter.

Houd altijd een flesje water bij de hand

Wanneer je ervoor zorgt dat je altijd een flesje water bij je hebt, is de kans veel groter dat je water drinkt. Probeer jezelf dan ook aan te leren om zo nu en dan een slok te nemen. En geef jezelf als doel het flesje voor de lunch op te hebben. Wanneer je geen flesje wilt gebruiken kan je ook een glas nemen. Al is dit natuurlijk wel iets moeilijker om mee te nemen. Je hebt dan ook heel veel leuke flessen die je kunt gebruiken en die vervulbaar zijn, je zult zien dat je gaat wennen aan die fles.

Zet flesjes water op plekken waar je veel komt

Je wilt jezelf natuurlijk herinneren aan het drinken van water, dit kun je goed doen door flesjes water op een aantal vaste plekken neer te zetten in je huis of op je werkplek. Zet bijvoorbeeld een flesje naast je bank, of bij de printer. Elke keer als je op deze plek loopt, neem je een slok water. Je kunt je flesje water rook goed in de auto neerzetten, zo kun je tijdens het auto rijden een slokje nemen. Op deze manier krijg je toch elke keer een beetje water binnen.