Koffie zuur of bitter

Het zetten van een lekkere kop koffie lijkt zo eenvoudig. Toch is dit niet het geval. Vooral niet wanneer je zelf aan de slag gaat met bonen. Het kan dus heel goed zijn dat je de ene keer een heerlijke kop koffie weet te zetten, maar de keer erna een stuk minder. Hoe dit kan, vertellen we je in dit artikel. Zo hoef je je in ieder geval geen zorgen meer te maken over het feit dat je misschien een zure of bittere koffie hebt. Doe er dus je voordeel mee!

Zorg voor de juiste balans

Het is bij koffie ontzettend belangrijk dat alles in goede balans is. Het lijkt echter zo eenvoudig, maar dat is het dus in de praktijk absoluut niet. Het blijft voor veel mensen toch iedere keer weer een enorme uitdaging om ervoor te zorgen dat ze een goede bak koffie weten te zetten, maar hoe kan dit? Voor je gevoel doe je namelijk precies hetzelfde als dat je altijd doet. Dus hoe kan het zo zijn dat je koffie ineens een stuk zuurder of bitterder smaakt? Het vervelend en ook tevens het bijzondere aan koffie, is dat er geen uniek recept bestaat waarmee je de perfecte koffie kunt maken. Het is dus van belang dat je blijft proberen totdat je uiteindelijk de juiste balans hebt weten te vinden.

Welke invloeden bepalen de smaak van koffie?

koffie smaakt zuur of bitterDe smaak van je koffie wordt bepaald door enkele verschillende zaken. Om je een idee te geven welke dit allemaal zijn, hebben we ze voor je op een rijtje gezet:

Koffieboon: De koffieboon bepaald voor een groot deel de uiteindelijk smaak van je koffie. Kies je voor een licht gebrande boon, dan zal de smaak anders zijn, dan wanneer je kiest voor een donker gebrande boon. Doordat de donker gebrande boon sneller smaak en geur afgeeft, zal de koffie hierdoor sterker kunnen smaken.

Maalgraad: De maalgraad bepaald natuurlijk ook voor een deel de smaak van je koffie. Hoe fijner je de koffie maalt, hoe langer dat het duurt voordat het water er doorheen is en dus de koffie meer smaak kan afgeven.

Temperatuur: Hoe warmer het water, hoe sneller de koffie oplost. Dit zorgt er dus voor dat koffie met heet water veel sterker zal smaken, dan wanneer het water lager is qua temperatuur. Soms zijn zelfs kant-en-klare koffiesystemen zoals Nespresso hier gevoelig aan. Ikzelf heb wel wat last gehad met de Starbucks Nespresso-producten die eigenlijk een lagere temperatuur behoefden dan wat mijn Nespresso-toestel voorzag.

Tijd: Hoe langer het zetten van koffie duurt, hoe langer de koffietijd heeft om smaken af te geven. Dit zorgt ervoor dat je koffie vaak sterker van smaak zal zijn.

Zuur of bitter

Wanneer je koffie zuur of bitter smaakt, is het een kwestie van ‘spelen’ met de bovenstaande zaken. Je zult merken dat naarmate je dit vaker doet, je vanzelf steeds sneller de juiste verhoudingen weet te krijgen. Zo heb je voor je het weet de perfecte koffie. Wel is het goed om dit meermaals te doen. De kans dat een nieuwe zak met bonen een andere smaakafgifte heeft, is namelijk vrij groot. Ook wanneer je besluit over te stappen naar een andere koffieboon dien je de juiste balans opnieuw uit te vinden. Kortom, koffiezetten is dus bijna wetenschap.