eet jij teveel zout

Waarschijnlijk hoor jij ook bij die 85% Nederlanders die te veel zout eet. Het zit bijvoorbeeld in pizza’s en chips, maar er zit ook een flinke hoeveelheid zout in kant-en-klaarmaaltijden. Zout zit ook in kaas, sojasaus, mosterd, vleeswaren, vlees, brood en ga zo nog maar even door.

Nu krijg je niet te veel zout binnen omdat deze producten zoveel zout bevatten, maar het zijn producten die je gewoon elke dag eet en het vreemde is dat iedereen denkt dat een ander juist veel te veel zout eet. We hebben wat fabels en feitjes voor je opgezocht en hopen dat je erbij stil zal gaan staan, dat je wellicht te veel zout eet.

Na veel zweten moet je je zoutverlies compenseren

Of je nou lekker aan het sporten bent of je ligt gewoon languit in de zon, het kan zijn dat je flink aan het zweten bent. Het zweet dat er uit je lichaam komt bevat wel zout, maar er is geen enkele reden om dat zout weer aan te gaan vullen, met bijvoorbeeld een kop soep of een andere zoute snack.

Bijna iedereen heeft een teveel aan zout, omdat er gewoon te veel zout wordt gegeten, dus het is helemaal niet erg als je eindelijk wat zout kwijtraakt, laat staan dat je een tekort aan zout zou hebben. Het aanvullen van het vocht is echter wel erg belangrijk, dus het is wel van belang om voldoende te drinken. In extreme gevallen zou een mens een tekort aan zout kunnen krijgen, maar dat is erg uitzonderlijk.

Minder zout voorkomt sterfgevallen

Het is algemeen bekend dat te veel zout je bloeddruk verhoogt, maar er zijn toch nog heel veel mensen die niet weten dat te veel zout eten je nieren kunnen beschadigen. Als je dan eenmaal beschadigde nieren hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout en zal je nierfunctie snel achteruitgaan. Als iedere Nederlander 3 gram zout per dag minder zou eten, dan zouden er per jaar waarschijnlijk zo’n 1.500 minder sterfgevallen zijn die alleen al met hart- en vaatziekten te maken heeft.

Gezond zout is niet schadelijk

Er zijn nog altijd mensen die denken dat er gezond zout bestaat, maar dat bestaat gewoonweg niet. Het gaat dan om producten als Keltisch zout, Himalayazout en zeezout. Hoewel het producten zijn die niet geraffineerd zijn en wel lichtelijk beter zijn dan gewoon keukenzout, blijft het hoe dan ook gewoon zout. Er zit weliswaar meer ‘gezondere’ producten als magnesium, calcium en jodium in, maar het gaat om het zout en daar eet je tenslotte te veel van en blijft dus schadelijk.

Medicatie werkt slechter door zout

Als je medicijnen moet slikken, bijvoorbeeld voor een te hoge bloeddruk of omdat je al een nierschade hebt, dan is het erg belangrijk om minder zout te gaan eten. Dit zijn twee specifieke medicijnen die minder goed zullen werken als je te veel zout eet.

zeezoutMinder dan 6 gram zout eten is een makkie

Nou nee hoor, zo makkelijk is dat voor veel mensen niet, maar bijvoorbeeld geen zout meer tijdens het koken toevoegen zou al een stuk helpen. De maximaal aanbevolen hoeveelheid zout ligt op 6 gram en het is voor veel mensen heel erg moeilijk om daar onder te blijven.

Ten eerste komt dat omdat we ons niet bewust zijn in welke producten zout zit, laat staan dat we weten hoeveel er in een bepaald product zit. Daarnaast wordt er in veel bewerkt voedsel standaard zout toegevoegd die als smaakmaker moet dienen. Kijk voordat je iets koopt dus even op de verpakking, om te zien hoeveel zout er in het product zit en het zal je soms verbazen hoeveel zout er in de producten zitten.

Te veel zout eten?

Het meeste zout dat we eten komt eigenlijk van de fabrikanten die zout in hun producten hebben toegevoegd. Daardoor eten we dus meer zout, maar zonder dat we er erg in hebben. De producten die we eten en drinken bevatten van nature helemaal niet zoveel zout, maar ongeveer 80% van het zout dat we binnenkrijgen is zout dat door de fabrikant in ons eten en drinken is toegevoegd.

Daardoor zijn we aan de smaak gewend geraakt en zullen we zelf ook sneller naar het zoutvaatje grijpen. Als je een maand helemaal zoutloos hebt gegeten en je zou daarna weer een “gewone“ maaltijd eten, dan zou je het waarschijnlijk wegzetten, omdat je het veel te zout vindt. Van de 100% zout die je binnenkrijgt, komt 80% van het zout dat door fabrikanten is toegevoegd en ongeveer 20% voeg je zelf toe.