proteine shakes poeder

De meeste mensen die shakes kennen, kennen dat alleen als ondersteuning bij fitness en krachttraining, maar tegenwoordig worden shakes ook goed gebruikt als gemaksvoeding om af te vallen. Het is een makkelijke manier om af te vallen, zeker als je een drukke baan hebt en niet zomaar even tijd hebt om een caloriearme lunch of ontbijt te maken. Het is dus de ideale oplossing als je een paar kilo kwijt zou willen, toch?

Wat zit er eigenlijk in zo’n shake?

Het is voornamelijk eiwitten wat er in zo’n shake zit en dat zijn dan whey eiwitten. Whey eiwitten is een bijproduct als er kaas wordt gemaakt en is ideaal om af te vallen. De eiwitten worden gedroogd tot poedervorm en dan wordt er een aromapoeder toegevoegd, zodat de shake een bepaalde smaak heeft. Het is dan alleen nog een kwestie van water of melk toevoegen en je hebt een soort gezonde milkshake.

afvallen met shakesEiwitten en Afvallen

Eiwitten zijn in principe bouwstenen van zogenaamde aminozuren. Het zal je misschien verbazen maar ons lichaam heeft maar liefst 21 verschillende soorten aminozuren nodig om een gezond lichaam te hebben. 12 van deze aminozuren kan het lichaam zelf maken en worden daarom niet essentieel genoemd, de overige 9 aminozuren die dus wel essentieel zijn, zullen we via onze voeding binnen moeten krijgen.

Wat de eiwitten betreft zijn er twee soorten, de incomplete en de complete eiwitten. Deze 9 essentiële aminozuren kan je allemaal vinden in dierlijke eiwitbronnen zoals eieren, zuivel en vlees, maar het zit bijvoorbeeld ook in boekweit, hennep, soja en quinoa en worden complete eiwitten genoemd. Andere bronnen zoals zaden, noten, granen, groentes en fruit missen één of meer aminozuren en worden daarom incomplete eiwitten genoemd.

Waarom eiwitten als je af wilt vallen?

Eiwitten doen meer voor je lichaam dan je denkt. Over het algemeen staat eiwit bekend om het opbouwen en behouden van je spiermassa. Wanneer je af wilt vallen is het de bedoeling dat je minder calorieën tot je neemt, dan je lichaam verbrand. Op dat moment zal je lichaam zijn eigen vet en spieren aanspreken en dit om gaan zetten in energie.

Uit onderzoek blijkt dat het eten van veel eiwitten terwijl je aan het afvallen bent. Helpt om je spieren te behouden. Dat betekent dus dat je spieren worden behouden en dat je lichaam alleen het vet aan zal spreken. Daarnaast zal eiwitten je helpen bij het bouwen van een nieuw DNA en dan bedoelen we dat het je lichaam helpt om nieuwe immuun cellen te maken en zo je lichaam gezond houdt.

Moeilijker te verteren

Eiwit is een zeer goed product als je wil afvallen, omdat eiwitten moeilijker te verteren zijn dan koolhydraten of vet. Omdat je lichaam het moeilijker vindt om eiwitten te verteren, verbrand je lichaam meer calorieën en omdat het langer duurt om de eiwitten te verteren geven de eiwitten je een langer gevoel van verzadiging en heb je niet zo snel honger. Als je dus genoeg eiwitten tot je neemt en je valt af, dan weet je dat het vet is en geen spieren die je lichaam aanspreekt voor energie.

proteine shakes poeder

Voordelen van shakes

Afslankshakes of andere maaltijdvervangers zijn zeer effectief en een zegen als je geen tijd hebt om een goed uitgebalanceerd ontbijt of lunch te maken. Je hoeft ook niet te lang na te gaan denken wat je nu weer moe gaan eten tijdens je ontbijt of lunch. Afslankshakes kunnen vooral in het begin van je dieet een flinke boost geven.

Over het algemeen bevatten shakes weinig calorieën. Een goede eiwitshake zal ongeveer 100 calorieën bevatten. Met een gemiddeld ontbijt of lunch zit je daarentegen toch alweer snel tussen de 250 en 500 calorieën die je even snel naar binnen werkt. Een eiwitshake zorgt ook voor een betere verzadiging, dus je bent ook veel minder snel geneigd om naar een tussendoortje te grijpen.

Nadelen van shakes

Echte voeding heeft nou eenmaal een betere balans als het gaat om voedingsstoffen. Als je echte voeding gebruikt, leer je daarmee omgaan en zal je, ook als je op het gewenste gewicht zit, geen probleem hebben om dat vol te blijven houden. Wanneer je afslankshakes gebruikt, zal je één keer per dag toch echt een keer een goede, maar gezonde maaltijd moeten eten om ervoor te zorgen dat je lichaam de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Let op als je een eiwit shake aan gaat schaffen, want er zijn genoeg shakes waar veel suikers, koolhydraten en vetten in zitten en die zullen je niet het gewenste resultaat kunnen geven.