brandend maagzuur

Wat een vervelend gevoel geeft brandend maagzuur! Als je er een keertje last van hebt, dan is dat geen groot probleem. Heb je er echter regelmatig last van, dat wordt het een ander verhaal. Te vaak brandend maagzuur kan namelijk de binnenzijde van je slokdarm beschadigen. Dit kan zelfs tot blijvende schade leiden. Hoe ontstaat brandend maagzuur precies? We vertellen je er hier meer over. Daarbij geven we je voedingstips bij brandend maagzuur, waarmee je dit probleem in de toekomst zo veel mogelijk kunt voorkomen.

Eet niet te veel in één keer

Eet je te veel in een keer, dan maakt je maag grote hoeveelheden maagzuur aan. Heb je snel last van brandend maagzuur, dan kun je beter kleinere maaltijden eten. Je hebt daardoor minder snel last van je maag. Eet bijvoorbeeld in plaats van drie grote maaltijden, liever zes kleinere porties per dag. Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de soort voeding die je eet. Bepaalde voedingsmiddelen zorgen sneller voor brandend maagzuur dan andere. Daar lees je hieronder meer over.

Voor het slapengaan niet meer eten

Wie heeft niet de neiging om ’s avonds nog even wat lekkers te eten in de keuken? Houd er echter rekening mee dat opnieuw eten weer nieuw maagzuur aanmaakt. Als je daarna gaat liggen, zal het maagzuur nog eerder terugstromen naar de slokdarm. Heb je ondanks alles toch last van brandend maagzuur als je gaat slapen? Zorg dan voor een hoger kussen of een extra kussen, zodat je hoofd wat hoger ligt. Logischerwijs zal het brandend maagzuur, dan minder opspelen.

maagzuur brandendHoe snel eet je?

Zoals je hebt kunnen lezen, kun je brandend maagzuur niet alleen voorkomen door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, maar ook door de manier waarop je eet. Een andere gewoonte waar je bijvoorbeeld eens op kunt letten, als je vaak last hebt van brandend maagzuur, is hoe snel je eet.

Mensen die erg snel eten, hebben de neiging om daarbij ook veel lucht in te slikken. Hiermee kun je brandend maagzuur bevorderen. Eet daarom bewust eens wat langzamer, neem kleinere hapjes en kauw wat langer op je eten. Houd je bijvoorbeeld veel van kauwgom?

Brandend maagzuur kan ook veroorzaakt worden, doordat je lucht binnenkrijgt tijdens het kauwen op kauwgom.

Welke voeding je beter kunt vermijden

Nadat we eens bekeken hebben, op welke manier je je eetgedrag kunt aanpassen om brandend maagzuur te vermijden, gaan we nu kijken naar de soort voeding. Er zijn namelijk bepaalde voedingsmiddelen, die een groter risico geven op brandend maagzuur. Vermijd op de eerste plaats zoveel mogelijk vette voeding. Denk hierbij aan gefrituurde voeding, mayonaise, chips, vette jus, roomboter en vette vleeswaren, zoals worst. Eigenlijk kan je, wanneer je last hebt van brandend maagzuur beter al je vlees vervangen door alternatieven – Tempeh en Tofu zijn goede opties. Andere voedingsmiddelen, die je beter kunt laten staan, als je snel last hebt van brandend maagzuur zijn:

  • Alcoholische dranken
  • Koolzuurhoudende frisdranken
  • Cafeïne houdende dranken, zoals koffie en thee
  • Chocolade
  • Pepermunt
  • Citrusvruchten (citroen, sinaasappel, etc.)
  • Tomaten
  • Uien
  • Sterk gekruid eten

maagzuurZorg voor een goede stoelgang

Een ander belangrijk advies om zure oprispingen zo veel mogelijk mee te voorkomen, is door te letten op voeding die de stoelgang stimuleert. Verstoppingen kunnen namelijk een oorzaak zijn van brandend maagzuur. Eet daarom voldoende vezelrijke voeding, zoals volkorenproducten, groenten, fruit, noten en peulvruchten. Vezelrijke voeding neemt in de darmen veel water op, waardoor de ontlasting wordt bevorderd. Door de vezels wordt eveneens de darmperistaltiek bevorderd. Ook dat zorgt voor een soepele ontlasting.

Overgewicht en brandend maagzuur: hoe zit dat precies?

In de praktijk zien we dat brandend maagzuur beduidend meer voorkomt bij mensen met overgewicht. Dan kan op de eerste plaats direct te maken hebben met het eten van veel ongezonde en vette voedingsmiddelen. Daarbij zorgt het overgewicht er vervolgens ook voor dat het buikvet druk uitoefent op de organen in de buik. Zo kan er ook druk op de maag staan, waardoor maagzuur sneller terug de slokdarm in wordt geduwd. Door gewicht te verliezen kan dit probleem verminderd worden, doordat de druk op de organen en vooral op de maag afneemt.

Nog enkele laatste tips bij brandend maagzuur

Door goed te letten op de soort voeding en je eetgewoonten, zal in de meeste gevallen het probleem van brandend maagzuur snel verminderen. Het is daarbij ook belangrijk om voldoende te bewegen. Nog een praktische tip als je zure oprispingen hebt, is om knellende kleding zo veel mogelijk te vermijden. Een ander goed advies is dat je beter niet voorover kunt bukken als dat nodig is, maar zak in dat geval liever door je knieën. Blijft het probleem aanhouden, raadpleeg dan een arts.