alkalisch dieet

Het alkalisch dieet, dat ook wel bekend staat als zuur-base dieet, probeert om de lichaamseigen PH-waarde in balans te brengen door de zure en alkalische reststoffen die achterblijven in het lichaam in evenwicht te brengen. De zuurgraad van bepaalde voedingsmiddelen beïnvloedt de oxygenatie en voeding van je cellen. Dit kan enkele functies van het lichaam schaden. Lees snel verder om er achter te komen wat het alkalisch dieet precies is en of het jou kan helpen om je streefgewicht of gewenste gezondheid te behalen.

Zuur, alkalisch of neutraal

Het voedsel dat verteerd is door het lichaam laat reststoffen achter. Deze kunnen worden ingedeeld in verschillende classificaties: zuur, alkalisch of neutraal. Volgens het alkalisch dieet beschermen alkalische restanten je lichaam, terwijl zuren juist een negatieve invloed hebben op het functioneren van je lichaam, waardoor je lichaam kwetsbaar wordt voor onder andere ziektes en andere gezondheidskwalen. Het alkalisch dieet is niet beperkend maar is er juist op gericht om de beste balans te vinden tussen zuren (40%) en alkalisch voedsel (60%). Het is de bedoeling om een evenwichtig en gezond eetpatroon te vinden.

het alkalische dieetAlkalisch dieet voor betere gezondheid

Het alkalische dieet richt zich niet per se op afvallen maar juist op het verbeteren van de gezondheid. Door op deze manier te eten zou je nierstenen tegengaan, je cholesterol verlagen, ontstekingen verminderen en er zijn zelfs mensen die beweren dat je er kanker mee kunt voorkomen (al is deze claim tot nu toe nog niet wetenschappelijk bewezen).

De bedenkers van het dieet zeggen dat de voeding die je consumeert invloed heeft op de algehele zuurgraad van het lichaam. Wanneer je meer zure voedingsmiddelen eet, verzuurt je hele lichaam. Dit zou ongezond zijn omdat ziektes en bacteriën gedijen in een zure omgeving. Door het lichaam in balans te houden, kan je ziekten voorkomen en je lichaam sterker maken. Zuur wilt niet zeggen dat de voedingsmiddelen per se zuur smaken, maar dit zijn stoffen met een lage pH-waarde. Over het algemeen geldt dat voedingsstoffen met een pH-waarde onder de 7 zuur zijn. Boven de 7 zijn deze alkalisch oftewel basisch. Cola is bijvoorbeeld ondanks de zoete smaak zeer zuur met een pH-waarde van 2,4.

Zure en basische voeding

Om je gezondheid te verbeteren is het volgens het alkalisch dieet goed om alleen nog maar basische voedingsmiddelen te eten. In deze categorie vallen onder andere fruit, groenten, noten en peulvruchten. Ook is er een neutrale categorie, met onder andere plantaardige vetten en volkoren koolhydraten. De categorie zuren bevat onder andere sterk bewerkte voedingsmiddelen, dierlijke producten, suikers en alcohol. Het alkalisch dieet is haast geheel veganistisch. Af en toe kun je wat vlees, vis, zuivel of eieren eten maar wel in kleine hoeveelheden. Hierdoor voorkom je dat er verzuring optreedt in je lichaam doordat de pH-waarde te veel daalt.

Soorten verzuring

Bij een pH-waarde in het bloed tussen de 7,35 en de 7,45 is er sprake van een goed zuur-base evenwicht. Wordt het bloed te zuur? Dan probeert je lichaam dit te herstellen. Je gaat sneller en dieper ademhalen zodat de zuren je lichaam kunnen verlaten. Zure stoffen worden namelijk opgelost in de lucht die je weer uitademt. Ook is het mogelijk dat je nieren meer zure stoffen uitscheiden via de urine. Het evenwicht herstelt zichzelf dus weer als je gezond bent. Wanneer dit niet zo is en de pH-waarde van het bloed komt onder de grens van 7,35 spreken we van acidose. Er zijn twee soorten acidose oftewel verzuring te onderscheiden.

Metabole acidose

Als je bloed verzuurd is doordat de stofwisseling verstoord is, spreek je van metabole acidose.

Respiratoire acidose

Het probleem ligt bij deze vorm van acidose in de longen. Je longen functioneren niet goed waardoor de zure stoffen het lichaam niet (goed) via de ademhaling kunnen verlaten. Dit kan zowel accuut als chronisch optreden. Bij de chronische vorm van respiratoire acidose, die vaak wordt veroorzaakt door een typisch Westers eetpatroon, vindt er continue lichte verzuring plaats door wat je eet en drinkt. Het bloed is niet verzuurt omdat je lichaam de balans nog goed bewaakt. Wel eist dit zijn tol er zijn er bepaalde base-vormende voedingsstoffen voor nodig om de balans te behouden.

een alkalisch dieetHoe herken je verzuring?

Denk jij dat je lichaam verzuurd is maar weet je dat niet zeker? Je kunt de verzuring van je lichaam meten met behulp van een lakmoes papiertje. Op basis van je urine kun je dan afleiden of je verzuurd bent. Ook kan dit in een laboratorium worden gemeten als indicator van de zuurgraad. Wel is het zo dat zure urine een momentopname is en ook andere oorzaken kan hebben. Het is niet per se nodig om te meten of je verzuurd bent. Eet je in balans en voel jij je goed? Dan is de kans groot dat je lichaam in balans is. De voedingsmiddelen die je vanuit het alkalische dieet eet zijn daarnaast redelijk eenvoudig. Je kiest voornamelijk voor natuurlijke en vegan producten en zelfs voor vegan supplementen en hoeft jezelf verder geen restricties op te leggen in de hoeveelheid dat je eet.

Verzurende voeding is ook zeker niet ongezond. Verzurende voeding kan hartstikke gezond zijn, zoals een stukje vis dat tal van essentiële voedingsstoffen bevat. Wel werkt dit verzurend. Vanuit het alkalisch dieet mag je dit zeker eten, maar zorg ervoor dat je ze met mate eet en grotendeels kiest voor basische voedingsmiddelen.

Voedingstips alkalische dieet

Het alkalisch dieet is meer een leefstijl dan een dieet. Voedingsmiddelen die je zeker links wilt laten liggen, zijn geraffineerde witte suikers. Deze zijn sterk verzurend en als je hiervan teveel binnenkrijgt verhoog je de kans op chronische verzuring. Je kunt witte suiker eventueel vervangen door rietsuikers of Stevia. Eet ook fruit met mate. Twee stuks fruit per dag is een uitstekende richtlijn. Fruit bevat veel gezonde voedingsstoffen, zoals mineralen, vitamines en vezels. Aan de andere kant zijn ze rijk aan fruitsuikers die weer verzurend werken.

Wat je haast onbeperkt kunt eten zijn groenten. Deze bevatten niet alleen veel natuurlijke vitamines maar ook veel basische mineralen. Het is het beste om de verse groenten beetgaar te stomen. Kies vooral voor water als drinken. Twee liter water per dag is aangeraden omdat je per dag ongeveer een halve liter vocht verliest door te ademen, een halve liter als zweet via je poriën en een liter door te urineren.