babyvoeding kiezen

Het is aangetoond dat borstvoeding de gezondheidsresultaten voor zuigelingen, kinderen en moeders verbetert en de kosten van de gezondheidszorg helpt beheersen, maar hoe lang moet borstvoeding duren en wanneer moeten ouders vast voedsel introduceren? Meerdere gezondheidsgerichte organisaties, waaronder de Academie voor Voeding en Diëtetiek en de Wereldgezondheidsorganisatie, bevelen exclusieve borstvoeding aan, wat betekent dat de baby gedurende de eerste zes maanden van zijn leven alleen moedermelk krijgt voor optimale voeding en gezondheidsvoordelen.

babyvoedingZodra vast voedsel is geïntroduceerd, raden gezondheidswerkers aan om borstvoeding te blijven geven tot de leeftijd van 12 maanden en ook daarna, voor zo lang als gewenst door moeder en baby. Uw baby kennis laten maken met vast voedsel is een spannende mijlpaal. Wanneer u kinderen kennis laat maken met de wereld van vast voedsel, helpt u hen hun relatie met voedsel vorm te geven en een gezonde eetstijl te ontwikkelen. De timing voor het introduceren van vast voedsel hangt af van het kind, maar het wordt niet aanbevolen voor de leeftijd van vier maanden.

Weet u niet zeker hoe u uw baby moet laten beginnen met vast voedsel? Overweeg deze handige tips.

Is uw baby klaar voor de overgang?

De bereidheid van elk kind voor vast voedsel hangt af van zijn eigen ontwikkelingssnelheid. Tekenen dat een baby klaar kan zijn om met vast voedsel te beginnen, zijn onder meer rechtop zitten met minimale ondersteuning, blijk geven van een goede controle over het hoofd of het pakken van voedsel van het bord van andere gezinsleden. Raadpleeg uw kinderarts voordat u met vast voedsel begint.

Aan de slag met vaste stoffen

baby etenVaste voedingsmiddelen kunnen in willekeurige volgorde worden ingevoerd. Gepureerd vlees, gevogelte, bonen en met ijzer verrijkte granen worden echter aanbevolen als eerste voedsel, vooral als uw baby voornamelijk borstvoeding heeft gekregen, omdat ze belangrijke voedingsstoffen bevatten. Er mag slechts één nieuw voedingsmiddel met één ingrediënt tegelijk worden geïntroduceerd.

Zachtere texturen zijn erg belangrijk bij het introduceren van voedsel. Baby’s beginnen meestal rond de zes maanden met gepureerd of gepureerd voedsel.

Naarmate baby’s kauw- en motorische vaardigheden ontwikkelen, kunnen ze voorwerpen als zachte stukjes fruit en fingerfood aan. Naarmate het kind ouder wordt, wordt een verscheidenheid aan gezond voedsel aangemoedigd. Op websites als deze kan je terecht om de volgende stap te zetten naar “écht babyvoedsel” dat je kan kopen.

Het spenen van borstvoeding

Houdt bij het beslissen of u uw baby moet spenen aan een fles of een beker, rekening met zijn ontwikkelingsgereedheid. Tussen 7 en 8 maanden zullen de meeste baby’s kleine hoeveelheden vloeistof uit een kopje of glas drinken als iemand anders het vasthoudt. Oudere baby’s en peuters hebben vaak de coördinatie om zelf vloeistoffen uit een kopje te drinken. Als uw baby jonger is dan 12 maanden en u niet doorgaat met het geven van borstvoeding, speen dan van moedermelk naar met ijzer verrijkte zuigelingenvoeding. Als uw baby 12 maanden of ouder is, is volle koemelk geschikt. Voedselveiligheid voor zuigelingen en peuters omvat voedselallergieën, verstikking en risico’s voor door voedsel overgedragen ziekten.

Een gezonde relatie met voedsel koesteren

Het opbouwen van een positieve voedingsrelatie tijdens de kindertijd kan levenslange voordelen hebben. Houdt er rekening mee dat kinderen verantwoordelijk zijn voor hoeveel en of ze eten, dus wacht altijd tot uw baby aandacht besteedt aan elke lepel voordat u deze voedt. Wees niet bang om uw baby het eten in de schaal en op de lepel te laten aanraken. Wat er ook gebeurt, raak niet ontmoedigd en geniet van de ervaring. Met een beetje geduld en creativiteit kun je de eerste eetervaring van je baby voor vast voedsel leuk maken voor alle betrokkenen!