Door de complexe verwerking wordt het maar in kleine hoeveelheden geproduceerd en is het relatief zeldzaam. De thee heeft zijn oorsprong in China. De naam van de gele thee is niet afgeleid van de kleur van de infusie, maar heeft te maken met het Chinese keizerlijke huis. De kleur geel is hier nauw mee verbonden en staat voor keizerlijke macht. In het verleden moesten alle Chinese provincies hulde brengen aan de keizer. Natuurlijk waren alleen de allerbeste goederen goed genoeg voor de keizer en waren ze voor hem gereserveerd. Thee van deze bijzondere oogsten stond al snel bekend als keizerlijke thee. Door de associatie van de kleur geel met het keizerlijk huis werd de keizerthee uiteindelijk gele thee.
De effecten van de thee
De thee bevat hoge concentraties fenolen, aminozuren, oplosbare suikers, vitaminen en andere ingrediënten. Door deze stoffen kan deze thee aantoonbaar werken tegen kankercellen, heeft het een antioxiderende en ontstekingsremmende werking.
Naast de antimicrobiële werking heeft het ook een beschermend effect op het maag-darmkanaal.
Het antioxiderend effect:
Bij laboratoriumexperimenten is aangetoond dat gele thee-extracten een sterk beschermend effect hebben tegen oxidatieve schade. Zowel waterige als alcoholische extracten van deze thee vertoonden het hoogste anti-radicale en anti-oxidante effect van alle zes geteste theesoorten (groene thee, ooolong, zwarte thee, witte thee, Pu-Erh en gele thee). Gele thee-extracten vertoonden ook de hoogste remmende werking tegen vet-oxidatie. Deze resultaten suggereren dat deze thee hoge gehaltes aan antioxidanten bevat die gevormd worden tijdens de raffinage.
Het kankerremmend effect
Met darmkankercellen is aangetoond dat gele thee zowel apoptose of het doden van in kankercellen kan uitlokken als hun groei kan remmen. Deze resultaten suggereren dat deze thee een sterke preventieve werking heeft.
Antimicrobiële werking
De polyfenolen in gele thee zijn over het algemeen effectief tegen sommige pathogene micro-organismen. Ze hebben een remmende werking, dit betekent dat de schadelijke micro-organismen zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. Hoe hoger de concentratie van polyfenolen in thee-extracten, hoe beter het antimicrobiële effect. Van de zes theeklassen staat deze thee op gelijke voet met groene thee aan de top, beide hebben een hoog gehalte aan polyfenolen.
Preventie van hart- en vaatziekten
In experimenten met muizen is aangetoond dat deze thee een preventieve werking heeft tegen hart- en vaatziekten. Een slechte voeding met te veel vet kan het glucosegehalte in het bloed verhogen. Het is aangetoond dat deze thee dit effect kan tegengaan. Studies hebben ook aangetoond dat gele thee een positief effect heeft op de vetstofwisseling en dus de vetverbranding kan stimuleren.
Het zou een ontspoorde vetstofwisseling in de lever kunnen corrigeren en zelfs een positief effect hebben op de schade aan het leverweefsel als gevolg van hyperlipidemie (verhoogd vetgehalte in het bloed). In het geval van diabetes toonde het ook een positief effect op de insulineresistentie van de cellen. Al deze effecten kunnen in verband worden gebracht met het hoge gehalte aan polyfenolen, oplosbare suikers en alkaloïden van deze thee.
Verdere gezondheidseffecten
Gele thee kan helpen bij maagproblemen en verlicht de symptomen die worden veroorzaakt door ontstekingsreacties.
Met al deze reeds bewezen positieve effecten op de gezondheid is het niet verwonderlijk dat deze thee al geruime tijd steeds populairder wordt. Van alle zes echte theesoorten is gele thee het minst onderzocht en zal in de toekomst nog meer in het middelpunt van het onderzoek komen te staan.
De bereiding
Als je deze thee koopt bij een betrouwbare winkel of een online winkel, krijgt je zeker een aanbeveling voor de bereiding. In grote lijnen ziet de bereiding er uit zoals hieronder beschreven.
Bereiding in de theepot
Gebruik ongeveer twaalf gram thee voor een liter water van tachtig graden en laat het drie minuten trekken.. Gebruik deze methode alleen voor thee van minder hoge kwaliteit, anders zou het nogal verkwistend zijn. Als je een gele thee van hoge kwaliteit gekocht hebt, die bijna volledig uit bladknoppen bestaat, bereid je deze dan in de Gong Fu Cha-stijl met verschillende infusies.
Bereiding volgens Gong Fu Cha
Gebruik ongeveer drie gram thee per honderd milliliter water. Bereid het in een kleine theepot. Voor de kenners: bijvoorbeeld. Gaiwan, Shiboridashi, Yixing, …. Gebruik water met een temperatuur van tachtig graden en laat de thee ongeveer dertig seconden trekken voor de eerste infusie. Verhoog de infuustijd met ongeveer tien seconden voor elk extra infuus. Je kunt zoveel infusies maken als de thee mogelijk maakt en kijken hoe de smaak bij elke infusie verandert. Drie tot vier infusies moeten zeker mogelijk zijn met goede gele thee.
Wanneer u de Gong Fu Cha methode gebruikt, een échte theeceremonie, vergeet dan niet alle potten voor te verwarmen met heet water en de thee zelf te wassen. Daardoor activeer je de thee voor de eigenlijke eerste infusie. Schenk de thee met water van de gewenste temperatuur. Al deze specificaties zijn alleen maar richtlijnen en kunnen sterk variëren afhankelijk van het type thee. Niets is strikt vastgelegd. Je kunt zelf experimenteren met verschillende watertemperaturen en de “brouwtijd”.
De kleur van de thee
Hij zorgt voor een goudgele, honingkleurige tot lichtbruine kleur in de infusie. Het beste is om een witte theekop/theekom te gebruiken om de prachtige kleur van de thee nog beter tot zijn recht te laten komen.
De smaak
Als het gaat om smaak kan deze thee grofweg worden ingedeeld bij groene thee en oolong. Door de speciale manier waarop deze thee wordt geproduceerd, worden de groene en grasachtige smaken uit de thee verwijderd. Gele thee brengt door het productieproces andere aroma’s naar boven en kan zoetig smaken, zoals chocolade, koffie, noten, kastanjes of vruchten als mango, papaja en meloen. De thee kan veelzijdig zijn en bijzondere aroma’s bevatten.
Enkele bekende gele theeën
Helaas gebeurt het steeds weer dat er groene thee van slechtere kwaliteit wordt gegeven in plaats van deze thee. Je herkent de echte thee aan zijn naam. Hieronder enkele bekende voorbeelden.
Junshan Yinzhen
Deze thee komt uit de provincie Hunan op het eiland Junshan. Het eiland is relatief klein en ligt in Dongting Lake. Het is bijna volledig bedekt met natuurlijk bos en was vroeger de thuisbasis van een taoïstische retraite. De theeplanten zijn perfect ingepast in dit ecosysteem en zijn samengesmolten met het bos. De oogst vindt altijd plaats in een tijdspanne van ongeveer veertien dagen rond Quingming, het Chinese herdenkingsfeest voor de doden.
Junshan Yinzhen
is een van de beste theeën die China te bieden heeft en is ook opgenomen in de lijst van de tien beroemdste theeën in China. Er wordt gezegd dat de Jun Shan Yin Zhen ook de favoriete thee van Mao was.
De thee staat ook bekend om zijn spectaculaire infusie. Eerst staan de knoppen met hun punt loodrecht op het wateroppervlak, dan zakken ze naar beneden en omgekeerd. Dit spektakel wordt herhaald en kan drie keer worden geobserveerd.
Andere bekende gele theesoorten zijn:
- Da Ye Qing (groot groen blad)
- Huang Da Cha
- Huang Xiao Cha
- Huang Tang en Kekecha.
- Huoshan Huangya:
- Mengding Huangya
- Mo Gan Huangya:
Conclusie
Deze thee is de minst bekende van alle Chinese theesoorten. Er is ook het minste onderzoek naar de werking ervan. De testen die gedaan werden waren allemaal positief. Daaruit bleek dat de thee een gunstig effect heeft op de gezondheid. Het beste bewijs dat het een bijzondere thee is, is het feit dat het de lievelingsthee was van hun grote leider Mao.