goede wijn kiezen

Nadat we meer over wijnen hebben geleerd, hebben we geleerd te genieten van het plezier van het kijken naar flessenlabels in kelders of supermarkten om wat mee naar huis te nemen. Nog beter, het is als we er een paar vinden die we leuk vinden voor een lage prijs.

Maar helaas maken we niet altijd de beste keuze, dus hebben we een aantal tips geselecteerd voor het kiezen van goede en goedkope wijnen om je te helpen goede flessen in huis te hebben. Bekijk ze eens!

1) De gelegenheid / Maaltijd

rode wijn maaltijdDe keuze van een wijn moet altijd gebaseerd zijn op de gelegenheid waarin deze zal worden geserveerd (een feestje, een vergadering, een diner).

Elke gelegenheid vraagt om een andere wijn. Degenen die worden aanbevolen om te drinken op een zeer warme dag bij het zwembad, bijvoorbeeld, kunnen niet dezelfde zijn die worden voorgesteld voor een zakendiner.

Witte wijnen, rosé en mousserende wijnen worden sterk geassocieerd met de zomer en feesten. Rode wijnen worden vaak geconsumeerd op koelere dagen, waarbij de maaltijden worden begeleid en snoep en likeuren altijd worden gecombineerd met desserts.

Als je van plan bent om wijn te kiezen op basis van een bepaald gerecht, lees dan de basisbegrippen van het harmoniseren van wijn en eten.

2) Het uiterlijk van het product

uiterlijk wijnflessenHet is belangrijk om de kwaliteit van de verpakking en het uiterlijk van het product te beoordelen alvorens het te kopen. In principe moet je je zorgen maken:

Het oppervlak van de stop ten opzichte van de flessenstraalpijp
De kurk mag niet langs de snavel van de fles zijn gegaan, hij moet altijd dicht bij de snavel zitten. Een uitpuilende kurk kan duiden op lucht die de fles binnenkomt en de wijn oxideert.

Scheuren in de fles
Je koopt geen wijn met een gebroken of gebarsten fles. Maar zorg ervoor dat de fles intact is.

Hoeveelheid vloeistof in de fles
Als er een zeer groot gat is tussen de vloeistof en de kurk, kan dit erop wijzen dat de drank heeft gelekt en de wijn is geoxideerd.

Kleur van de drank
Zeer gelige witte wijnen kunnen geoxideerd zijn en jonge rode wijnen met een amberkleurige kleur kunnen ook wijzen op een probleem. . Zorg ervoor dat dit de echte kenmerken van de wijn zijn voordat je deze koopt.

3) Het lezen van het etiket

wijnetiket lezenOm precies te weten wat je koopt, is het essentieel om de belangrijkste informatie op een wijnetiket te begrijpen. Zo minimaliseert je de kans dat je een product koopt dat niet aan jouw verwachtingen voldoet. Let bij het lezen van het etiket op de volgende informatie:

Druivenrassen
Elk producerend land heeft zijn beroemde regio’s en bekendste druiven.

Oorsprongsgebied
Van sommige regio’s is bekend dat ze het juiste klimaat en de juiste grond hebben voor de teelt van bepaalde druiven, wat vaak wijst op de superieure kwaliteit van een wijn. Over het algemeen geldt dat hoe specifieker de regio van herkomst, hoe verfijnder de wijn en hoe hoger de prijs.

Leeftijd van de wijn
Veel mensen horen dat hoe ouder de wijn, hoe beter.

Deze verklaring heeft alleen betrekking op wijnen voor de rijping, die al zijn gemaakt voor consumptie in de komende 10, 20, 30 jaar en zo verder. Geschat wordt dat slechts 10% van de wijnen (of minder) die in de wereld worden geproduceerd, bewakingswijnen zijn.

Over het algemeen moeten de meeste witte en roséwijnen binnen 2 of 3 jaar worden geconsumeerd, terwijl de meeste rode wijnen binnen 5 jaar moeten worden geconsumeerd.

Oorsprongsbenamingen
Het is een soort kwaliteitskeurmerk dat door overheidsinstellingen van verschillende landen wordt toegekend. Wijnmakerijen die het zegel verwerven, hebben een hoge reputatie en de consument krijgt, althans in theorie, de garantie dat hij een kwaliteitsproduct koopt.